PESTO Z JARMUŻU

Po długiej przerwie wracamy do Was z przepisem na zdrowe, pyszne i sycące PESTO Z JARMUŻU. Pesto bardzo proste w przygotowaniu, za to idealnie komponuje się z mięsem, a i na zwykłej kanapce smakuje wyśmienicie ;)

Składniki:
- jarmuż 150 g liści (bez twardych gałązek)
- sok z 1/4 cytryny
- oliwa z oliwek ok. 75 ml
- przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku
- 10 g orzeszków piniowych (można pominąć)
- sól do smaku
- 40 g tartego sera (parmezan lub grana padano)

Wszystkie składniki blendujemy do uzyskania papkowatej konsystencji, pesto powinno być smarowne, więc jeśli będzie zbyt suche należy dodać więcej oliwy z oliwek.

Ja podałam pesto jako dodatek do pieczonej polędwiczki wieprzowej na szparagach. Pasowało idealnie, goście byli daniem zachwyceni, wyglądało i smakowało świetnie. Polecam! 
Kamila

Komentarze

Prześlij komentarz

Wszelkie komentarze obraźliwe, wulgarne lub zawierające reklamy zostaną usunięte. Za wszystkie pozostałe bardzo dziękujemy :) I szczerze do komentowania zapraszamy :D