Pomysł na sałatkę z brokuła i granatu z kiełkami brokuła z sosem na bazie awokado zaczerpnęłam ze strony http://www.zielonytalerz.pl/salatka-brokulowa-z-ziarnami-granatu-i-sosem-z-awokado/. Nasza wersja bez groszku za to z kiełkami. Sałatka pyszna, granat dodaje słodkości i sprawia, że sałatka nie jest mdła. Odkąd pierwszy raz ją zrobiłam bardzo często gości na Naszym stole, zarówno jako dodatek do obiadu, jak i samodzielne lekkie i zdrowe danie. Przepis polecam!!!
Składniki:
1 mały brokuł (różyczki)
ziarenka z 1/2 owocu granatu
garść kiełków (w moim daniu były to kiełki brokułów i rzodkiewki)
1 dojrzałe awokado (bez skóry i pestki)
1 łyżka wody
1 łyżka musztardy
1 łyżeczka soku z cytryny
1 obrany ząbek czosnku
sól himalajska i świeżo mielony pieprz do smaku
3 plasterki posiekanej papryczki chili
ziarenka z 1/2 owocu granatu
garść kiełków (w moim daniu były to kiełki brokułów i rzodkiewki)
1 dojrzałe awokado (bez skóry i pestki)
1 łyżka wody
1 łyżka musztardy
1 łyżeczka soku z cytryny
1 obrany ząbek czosnku
sól himalajska i świeżo mielony pieprz do smaku
3 plasterki posiekanej papryczki chili
Brokuł wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy ok. 3-4 minuty (można na parze). Miksujemy wszystkie składniki sosu poza papryczką chili, którą dorzucamy do gotowego sosu. Odcedzony brokuł kładziemy na talerz i posypujemy ziarnami granatu i kiełkami. Dodajemy sos i gotowe. Smacznego!
Kamila
Komentarze
Prześlij komentarz
Wszelkie komentarze obraźliwe, wulgarne lub zawierające reklamy zostaną usunięte. Za wszystkie pozostałe bardzo dziękujemy :) I szczerze do komentowania zapraszamy :D