Guacamole z pomidorkami koktajlowymi

Dziś przepis na guacamole z pomidorkami koktajlowymi, czyli łagodna wersja meksykańskiego sosu na bazie bardzo zdrowego awokado, bardzo smaczna i szybka w przygotowaniu. Guacamole idealnie nadaje się jako dodatek do przekąsek, typu nachos, jako sos do tortilli lub zwykła pasta na kanapkę. 

Składniki:
2 dojrzałe awokado
2-3 łyżeczki soku z limonki
sól
1 mały ząbek czosnku
5 pomidorków koktajlowych

Awokado myjemy, przekrawamy na pół, usuwamy pestkę, łyżką wydrążamy miąższ. Rozgniatamy je widelcem na pastę, dodajemy sok z limonki, sól i rozgnieciony w prasce czosnek, mieszamy. W Naszej wersji znalazły się też drobno pokrojone pomidorki koktajlowe, ale w bardziej wyrazistej wersji można dodać drobno pokrojoną papryczkę chili. Guacamole idealnie komponuje się z kolendrą, więc po przygotowaniu dania można je nią przyozdobić.

Awokado szybko ciemnieje, dlatego sos przyrządzamy bezpośrednio przed podaniem.
Smacznego!!!
Kamila

Komentarze