Dziś przepis na guacamole z pomidorkami koktajlowymi, czyli łagodna wersja meksykańskiego sosu na bazie bardzo zdrowego awokado, bardzo smaczna i szybka w przygotowaniu. Guacamole idealnie nadaje się jako dodatek do przekąsek, typu nachos, jako sos do tortilli lub zwykła pasta na kanapkę.
Składniki:
2 dojrzałe awokado2-3 łyżeczki soku z limonki
sól
1 mały ząbek czosnku
5 pomidorków koktajlowych
Awokado myjemy, przekrawamy na pół, usuwamy pestkę, łyżką wydrążamy miąższ. Rozgniatamy je widelcem na pastę, dodajemy sok z limonki, sól i rozgnieciony w prasce czosnek, mieszamy. W Naszej wersji znalazły się też drobno pokrojone pomidorki koktajlowe, ale w bardziej wyrazistej wersji można dodać drobno pokrojoną papryczkę chili. Guacamole idealnie komponuje się z kolendrą, więc po przygotowaniu dania można je nią przyozdobić.
Awokado szybko ciemnieje, dlatego sos przyrządzamy bezpośrednio przed podaniem.
Smacznego!!!
Kamila
Komentarze
Prześlij komentarz
Wszelkie komentarze obraźliwe, wulgarne lub zawierające reklamy zostaną usunięte. Za wszystkie pozostałe bardzo dziękujemy :) I szczerze do komentowania zapraszamy :D