Sernik z jogurtu greckiego z brzoskwiniami

Sernik z brzoskwiniami robiłam już wielokrotnie, zazwyczaj z sera z wiaderka. Teraz sytuacja jest taka, że mieszkam w kraju, w którym jakikolwiek ser twarogowy jest trudno dostępny, dlatego zmuszona zostałam do pieczenia kreatywnego :) I tak powstał przepis na sernik z jogurtu greckiego z brzoskwiniami. W jego przygotowaniu bazowałam na przepisie ze strony http://www.mojewypieki.com/post/sernik-z-brzoskwiniami

Składniki na ciasto:
200 g masła, zimnego 
3 łyżki cukru 
4 żółtka 
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 
2,5 szklanki mąki pszennej

Ciasto wyrobić ręcznie na stolnicy lub blacie kuchennym  masło umieścić na stolnicy, dodać mąkę, posiekać nożem. Dodać resztę składników i szybko wyrobić do otrzymania gładkiego ciasta. Ciasto podzielić na 2 części o wielkości 1/3 i 2/3, owinąć folią spożywczą, spłaszczyć, włożyć na 2 godziny do zamrażarki (lub na krócej, jeśli ciasto stwardnieje na tyle, by bez problemu zetrzeć je na tarce). Ja robiłam sernik na szybko, więc bezpośrednio po ugnieceniu piekłam i też wyszedł kruchy i smaczny.

Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyjąć z zamrażarki jedną większą część ciasta i zetrzeć na tarce (duże oczka) na spód formy. Jeśli robicie bezpośrednio po zagnieceniu ciasta, po prostu palcami rozłożyć ciasto na spodzie tortownicy. Podpiec w temperaturze 180 - 190ºC przez około 15 minut lub do złotego koloru.


Składniki na masę jogurtową :): 
750 g jogurtu greckiego 
35 g proszku budyniowego waniliowego bez cukru
100 g masła 
3 jajka (bez rozdzielania na białka i żółtka) 
1 szklanka drobnego cukru do wypieków

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, najważniejsze żeby masło było dość miękkie i dało się utrzeć z resztą składników. W misie miksera utrzeć masło z cukrem, do otrzymania jasnej, puszystej masy. Dodać jajka, w całości, cały czas ucierając. Dodawać twaróg i mąkę - porcjami, cały czas ucierając, do połączenia.


Pozostałe składniki:
1 puszka brzoskwini w syropie 
4 białka (pozostałych ze spodu, na pianę) 
3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków

W misie miksera umieścić białka. Ubić na sztywno. Dodawać cukier, stopniowo i powoli, nie zaprzestając ubijania. Ubijać do otrzymania sztywnej i lśniącej piany. 

Na podpieczony spód (może być gorący) wyłożyć masę serową, wyrównać. Na masie serowej ułożyć brzoskwinie pokrojone na kawałki (każdą połówkę brzoskwini pokroiłam na 6 części). Następnie równo wyłożyć ubitą pianę. Na wierzch zetrzeć na tarce drugi kawałek ciasta wyjęty z zamrażarki. Piec około 50-60 minut w temperaturze 175ºC bez termoobiegu. Studzić w wyłączonym, lekko uchylonym piekarniku. 

Sernik z jogurtu w smaku nie odbiega od tego z sera z wiaderka, opinia innych domowników jest taka, że jest nawet smaczniejszy :) Jest zwarty, wilgotny i delikatny. Przepis polecam. Smacznego!!!
Kamila

Komentarze