Kluseczki z marchewki

Idealny zamiennik wszelkiego rodzaju klusek ziemniaczanych, czyli kluseczki z marchewki. Są pyszne i nietrudne do przygotowania. Można je jeść na wiele sposobów, z mięsem i ciemnym sosem, ze śmietanowo-szpinakowym sosem lub boczkiem i cebulką. Przepis znalazłam na stronie www.greencookies.pl.

Składniki na ok. 3-4 porcje: 
600 g marchewki 
200 g mąki pszennej typ 550 
50 g mąki kukurydzianej 
2 łyżki mąki ziemniaczanej 
sól 


Marchewki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Wkładamy do gotującej się i delikatnie osolonej wody. Gotujemy do miękkości (około 30 minut). Następnie odcedzamy. Dokładnie rozdrabniamy blenderem. Pozostawiam do całkowitego ostygnięcia. 
Do zmielonych marchewek dodajemy mąkę pszenną, mąkę kukurydzianą i mąkę ziemniaczaną. Dokładnie mieszamy. 
W dużym garnku gotujemy osoloną wodę. Za pomocą dwóch małych łyżeczek kładziemy kluseczki i od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody gotujemy jeszcze około 1 minutę. Ugotowane kluseczki wyławiamy łyżką cedzakową i wykładamy na talerz. Do tego sos lub cebulka i gotowe :) Smacznego!!
Kamila

Komentarze