Przepis na hiszpańską paellę

Tym razem obiad w wersji hiszpańskiej - paella. Przepis zaczerpnięty ze strony https://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_hiszpanska/paella_z_owocami_morza/przepis.html, zmodyfikowany tak, żeby każda, nawet najbardziej zabiegana osoba miała czas na przygotowanie tego pysznego, hiszpańskiego rarytasu :) Jeśli jednak macie więcej wolnego proponujemy prawdziwy bulion szafranowy z warzyw, nie z kostki :)


Składniki:
mieszanka owoców morza - mrożonych (kalmarów, ośmiorniczek, krewetek koktajlowych i małży) 
2 łyżki oliwy lub oleju
1 średnia cebula 
1 por 2 ząbki czosnku, sprasowane 
1 duży pomidor, obrany ze skórki 
2 łyżki koncentratu pomidorowego 
1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki 
1/2 łyżeczki wędzonej papryki 
1/2 szklanki (125 ml) białego wina półwytrawnego 
2 torebki suchego ryżu 
1 litr bulionu warzywnego (2 kostki na 1 litr) 
zioła sycylijskie Kamis 
10 kropli Maggi 

Do podania: drobno posiekany szczypiorek, natka pietruszki, do ozdoby mała puszka lub pół dużej puszki groszku konserwowego 

Potrzebna będzie: patelnia do paelli lub zwykła patelnia o średnicy ok. 26 cm 


Mrożone owoce morza rozmrozić, lub wrzucić do ciepłego bulionu z kostki rosołowej. Rozgrzać patelnię na średnim ogniu, wlać oliwę lub olej, można dodać łyżkę masła, dodać cebulę pokrojoną w kostkę, por w kostkę i smażyć mieszając co jakiś czas przez około 3-4 minuty, dodać czosnek i smażyć przez 15 sekund. Dodać pokrojonego pomidora, doprawić niewielką ilością soli i smażyć przez 2 minuty. Dodać koncentrat pomidorowy, paprykę słodką i wędzoną, wlać wino, wymieszać i zagotować. Gotować na większym ogniu przez około 3 minuty, aż ilość sosu zmniejszy się o połowę. Dodać suchy ryż. Powoli mieszając smażyć przez 2 minuty. Wlać gorący bulion, wymieszać i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować na umiarkowanym ogniu bez przykrycia przez 8 minut (w tym czasie składników nie mieszamy, składniki mają umiarkowanie mocno bulgotać). Dodać owoce morza (nie mieszać!). Przykryć patelnię przykrywką i gotować dalej na najmniejszym ogniu przez 6 minut. Odstawić paellę z ognia, dodać posiekany szczypiorek i groszek. Smacznego!!! 
Sandra

Komentarze