Przepis na pastę z bobu dostałam od koleżanki :) Wypróbowałam i jest naprawdę pyszna!!! Oryginalny, lekko pikantny smak, a tahini dodaje mu hummusowego charakteru. Można jeść z pieczywem lub jak hummus z obranymi, surowymi warzywami (marchew, seler naciowy). Polecam i życzę smacznego :)
Sandra
Składniki:
0,5 kg bobu
1 spora cebula
2 ząbki czosnku
kawałek ostrej papryki
2 łyżki jogurtu naturalnego
4 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki wody
sok z połowy cytryny
sól do smaku
świeżo zmielony pieprz
zmielony kmin rzymski
łyżka masła
2 łyżeczki pasty sezamowej tahini
Bób gotujemy w osolonej wodzie, studzimy.
Obieramy cebulę i czosnek, a paprykę drobno kroimy. Podsmażamy na maśle ok. 10 min. Studzimy.
Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę i gotowe :)
0,5 kg bobu
1 spora cebula
2 ząbki czosnku
kawałek ostrej papryki
2 łyżki jogurtu naturalnego
4 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki wody
sok z połowy cytryny
sól do smaku
świeżo zmielony pieprz
zmielony kmin rzymski
łyżka masła
2 łyżeczki pasty sezamowej tahini
Bób gotujemy w osolonej wodzie, studzimy.
Obieramy cebulę i czosnek, a paprykę drobno kroimy. Podsmażamy na maśle ok. 10 min. Studzimy.
Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę i gotowe :)
Komentarze
Prześlij komentarz
Wszelkie komentarze obraźliwe, wulgarne lub zawierające reklamy zostaną usunięte. Za wszystkie pozostałe bardzo dziękujemy :) I szczerze do komentowania zapraszamy :D