PASTA Z BOBU

Przepis na pastę z bobu dostałam od koleżanki :) Wypróbowałam i jest naprawdę pyszna!!! Oryginalny, lekko pikantny smak, a tahini dodaje mu hummusowego charakteru. Można jeść z pieczywem lub jak hummus z obranymi, surowymi warzywami (marchew, seler naciowy). Polecam i życzę smacznego :)
Sandra
pasta z bobu

Składniki
0,5 kg bobu 
1 spora cebula 
2 ząbki czosnku 
kawałek ostrej papryki
2 łyżki jogurtu naturalnego 
4 łyżki oliwy z oliwek 
3 łyżki wody 
sok z połowy cytryny
sól do smaku 
świeżo zmielony pieprz 
zmielony kmin rzymski 
łyżka masła 
2 łyżeczki pasty sezamowej tahini 

Bób gotujemy w osolonej wodzie, studzimy. 
Obieramy cebulę i czosnek, a paprykę drobno kroimy. Podsmażamy na maśle ok. 10 min. Studzimy. 
Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę i gotowe :)

Komentarze