Nowe, wiosenne menu w KOKU SUSHI, już po świętach:)

Dzisiaj miałyśmy przyjemność uczestniczyć w degustacji promującej nowe menu w suszarni KOKU SUSHI. Już od pierwszych dni działania restauracji bardzo ją polubiłyśmy... Przyjemne wnętrze, pyszne jedzenie.... niemały wkład w to miała również przemiła oraz profesjonalna obsługa, a także co w przypadku miejscówek, które podają owoce morza (ze względu na Asi alergię) ma dla Nas ogromne znaczenie - indywidualne podejście do klienta

Menu przeszło dość spory tunning, a to nie koniec nowości... wymieniono też załogę, co widać od razu po podaniu pierwszych rolek! 

Na przystawkę zamówiłyśmy:
zupę kokosową z krewetkami trawa cytrynowa, liście limonki, warzywa 15 zł. Zupa była bardzo aromatyczna w smaku i aksamitna w konsystencji, a ponadto miała porządną wkładkę z warzyw i krewetek. 
tatar na ostro z tuńczyka podany na ryżu 29 zł i w sumie można go zamówić również jako danie główne, ponieważ porcja jest ogromna. My poprosiłyśmy o pół porcji, a i tak była nie do przejedzenia i dała Nam solidną dawkę ostrości :)

Absolutna nowość to baozi, czyli bułeczki przygotowywane na parze z warzywami, a do tego sałatka kimchi oraz sos cytrynowy ponzu 19 zł. Baozi są obłędne w smaku, ciasto bardzo delikatne oraz z dużą porcją aromatycznych warzyw. 

Jednym z dań głównych, które śmiało Wam polecamy jest sałatka z łososiem, awokado i omletem tamago warzywa, surimi, sos sezamowy, prażone płatki migdałów 25 zł. Bardzo przypadła Nam do gustu, z uwagi na jej lekkość, idealnie dobrane składniki, jest delikatna, ale i treściwa. My poprosiłyśmy o wersję bez surimi, żeby Asia też mogła spróbować :). Wiemy jedno, to będzie Nasza ulubiona potrawa na upalne (miejmy nadzieję :) ) lato w mieście. 

A teraz to co smakosze i entuzjaści kuchni japońskiej kochają – SUSHI !!!! Wszystkie rolki są obłędne !!!! Naprawdę widać, że sushimasterzy przeszli odpowiednie szkolenie. Na samym początku działalności KOKU SUSHI serwowało zbyt duże rolki, czasami był problem z konsystencją ryżu, teraz tego problemu nie ma! Roleczki są po prostu idealne, a smakują tak samo jak wyglądają czyli bombowo!!! 
Wybrałyśmy rolki vege oraz te bardziej odjechane w smaku: Golden california maki krewetki w tempurze, surimi, ogórek, dip wasabi, złoty kawior, sos unagi i chrust ryżowy 34 zł 8 rolek
Uramak unagi węgorz w tempurze, zapiekany łosoś, sos sezamowy, chipsy z tempury, sos sriracha 36 zł 8 rolek

Dragon roll vege awokado, omlet tamago, grzyby shitake, serek, sos sezamowy, sos teriyaki, chrust ryżowy 32 zł 8 rolek
Sashimi roll omlet tamago omlet, serek, grzyby shitake, sałata, ogórek, rzodkiew, tykwa 24 zł 6 rolek. I właśnie te ostatnie roli zdobyły GRAND PRIX w konkursie kulinarnym NOWE INSPIRACJE 2017 dla Łukasza Wiesner z KOKU SUSHI w Legnicy! GRATULUJEMY! 

A na koniec polecamy DESER!!!!! Już naprawdę dawno żadne lody nie wzbudziły w Nas takiego zachwytu jak Kit Kat Green Tea batonik KIT KAT z zieloną herbatą, lody z zielonej herbaty, krakers ryżowy, galaretka kokosowa 15 zł. Nasza porcja była tylko degustacyjna, ponieważ nie miałyśmy już miejsca w brzuchach po takiej wielkiej uczcie :), ale grzechem byłoby nie spróbować i dobrze, że się na nie skusiłyśmy – lody są słodkie z wyczuwalną nutą zielonej herbaty, którą UWIELBIAMY! 
A do picia polecamy drinki bezalkoholowe: Lemoniadę z trawą cytrynową, ogórkiem, sokiem z cytryny wodą gazowaną i miętą 8 zł oraz bardziej wytrawny, ale również smaczny Aperol bitter, sok pomarańczowy i cytrynowy, mandarynka, woda gazowana i mięta 10 zł

Chciałyśmy bardzo podziękować za ZAPROSZENIE oraz GOŚCINĘ, a także jak zawsze niezawodną i wyrozumiałą obsługę, dziękujemy za zachowanie ostrożności związanej z alergią Asi, co dla Nas często jest głównym kryterium przy wyborze restauracji! W nowym menu czuć już wiosnę, każda potrawa jest starannie zaplanowana i widać efekty ciężkiej pracy nowego zespołu. Od samego początku Was polubiłyśmy i będziemy trzymać kciuki za Wasze dalsze sukcesy! DO ZOBACZENIA !

Komentarze