Chrupkie pieczywo z ziaren

Tym razem przeprowadziłyśmy eksperyment i stworzyłyśmy autorski przepis na chrupie pieczywo z ziaren. Wyszło pyszne!!!

Składniki (w przybliżeniu):
100 g mąki żytniej
100 g ziaren białego sezamu
100 g łuskanych ziaren słonecznika
50 g siemienia lnianego
50 g rozdrobnionych orzechów (np. laskowych)
garść prażonych pestek dyni
1 i 2/3 szkl. wody
20 ml oleju kokosowego lub innego tłuszczu
3/4 łyżeczki soli


Wszystkie składniki wymieszać i odstawić na ok. 10 minut. Przelać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i teraz mamy dwie opcje: łyżką rozsmarować tak żeby powstał cienki płat lub przykryć masę drugim arkuszem papieru do pieczenia i rozwałkować (druga opcja lepsza, ciasto wyjdzie cieńsze i równomiernie rozłożone). Pieczemy w piekarniku - 150 st. termoobieg. Po tym czasie wyciągamy i tniemy ciasto w wybrany kształt (prostokąty, trójkąty). Blachę z pociętym ciastem wkładamy do piekarnika i pieczemy kolejne 30-40 minut (pod koniec można ustawić termoobieg tylko na dół, żeby spód był równie chrupki co góra :) Po wyciągnięciu z piekarnika studzić na kratce (może być ta do pieczenia ;)) 
Takie chrupie pieczywo nadaje się zarówno do przygotowania przepysznych i zdrowych kanapeczek, jak i do jedzenia samodzielnego. Smacznego!!!

Komentarze

  1. Według mnie najlepiej smakują wafelki Tovago www.tovago.pl/. Zawsze po nie sięgam, kiedy szukam czegoś dobrego i zdrowego.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Wszelkie komentarze obraźliwe, wulgarne lub zawierające reklamy zostaną usunięte. Za wszystkie pozostałe bardzo dziękujemy :) I szczerze do komentowania zapraszamy :D