Zupełna nowość i jednocześnie trend kulinarny 2017 roku to roślinny, wegański substytut białka jaja, czyli AQUAFABA. Co to takiego? Aquafaba jest zalewą z puszki albo ze słoika lub też roztworem, który zostaje po ugotowaniu warzyw strączkowych. Najbardziej popularna jest jednak ta z ciecierzycy ;)
I teraz uwaga!!! Aquafaba nie miesza się z tłuszczami, co ogranicza jej zastosowanie. Pracując z aquafabą musimy pamiętać o używaniu czystych naczyń, nie wykładać piany na zatłuszczony papier i nie dodawać aromatów na bazie tłuszczu, ponieważ piana zniknie.
Aquafaba jest bogata w białka i skrobię, a do tego ma właściwości emulgatora, pieniące, nawilżające, zlepiające i zagęszczające. Z powodzeniem można z niej zrobić omlet, bezę, lody, a nawet ciasta!!! Tu znajdziecie kilka przepisów http://weganon.pl/tag/aquafaba
Przepis na aquafabę domowej roboty zaczerpnięty z
SKŁADNIKI na 1/2 szklanki aquafaby
1,5 szklanki suchej ciecierzycy
woda
PRZYGOTOWANIE
Ciecierzycę zalewamy czterema szklankami wody i odstawiamy na noc (lub noc i dzień).
Namoczona ciecierzycę odsączamy, umieszczamy w garnku i zalewamy wodą około 0,5 cm powyżej poziomu ziaren (około 2 szklanek wody). Gotujemy pod przykryciem 50 minut (albo dłużej do miękkości). Następnie zalewę odsączamy od ziaren na sitku do odpowiedniego naczynia, odstawiamy do ostygnięcia.
Z tego przepisu powinniśmy otrzymać 1/2 szklanki gęstej, lekko ciągnącej się cieczy. Jeśli jednak ciecz jest zbyt mało gęsta możemy ją zatężyć podgrzewając dodatkowo 5-10 minut na wolnym ogniu.
Komentarze
Prześlij komentarz
Wszelkie komentarze obraźliwe, wulgarne lub zawierające reklamy zostaną usunięte. Za wszystkie pozostałe bardzo dziękujemy :) I szczerze do komentowania zapraszamy :D