POLĘDWICZKA WIEPRZOWA Z KURKAMI W SOSIE ŚMIETANOWYM Z NATKĄ PIETRUSZKI,
czyli potrawa niezwykle prosta i szybka w wykonaniu. Minus to wysoki koszt (i polędwiczka i kurki do tanich nie należą), ale od czasu do czasu dla takich pyszności warto :)
Na rozgrzaną patelnię z odrobiną tłuszczu (może to być olej słonecznikowy, smalec, olej kokosowy, co wolicie) wrzucamy obraną z błonek i pokrojoną w cienkie plasterki (ok. 2-3 mm) polędwiczkę. Dusimy 5 min. pod przykryciem, po tym czasie wrzucamy pokrojoną w plasterki cebulę, a gdy ta się zeszkli dorzucamy umyte kurki. Całość solimy, pieprzymy, dolewamy trochę wody i dusimy parę minut. Na sam koniec zalewamy danie słodką śmietanką (ok. 18-20%) i jeśli chcecie żeby sosik wyszedł bardziej gęsty możecie dać czubatą łyżeczkę mąki w momencie gdy dolewacie śmietankę. Kiedy sos się zagotuje posypujemy dość obficie natką pietruszki, mieszamy i gotowe :) Sos powinien wyjść dość pieprzny, żeby miał wyrazisty i nie mdły smak. Przygotowanie potrawy zajmie Wam nie więcej niż pół godziny. Sos można podać zarówno z kaszą, makaronem, ryżem, jak i kopytkami. Palce lizać!!! <3
Składniki:
200 g polędwiczki wieprzowej
kurki ilość wg uznania :) około 2 garści
1 cebula
0,5 pęczka natki pietruszki
olej, sól, pieprz
100 ml śmietanki (18-20%)
czubata łyżeczka mąki pszennej
Ilość podana dla 2 osób
Komentarze
Prześlij komentarz
Wszelkie komentarze obraźliwe, wulgarne lub zawierające reklamy zostaną usunięte. Za wszystkie pozostałe bardzo dziękujemy :) I szczerze do komentowania zapraszamy :D