CHLEB PSZENNO-ŻYTNI NA ZAKWASIE ŻYTNIM

Na niedzielne śniadanie najlepszy naturalny, świeży, chrupiący, pachnący i jeszcze cieplutki chleb pszenno-żytni na zakwasie żytnim (oczywiście własnej produkcji) :) Przepis z internetu, wypróbowany już kilkukrotnie, chleb jest rewelacyjny!! Takiego w sklepie nie kupicie :) Przygotowanie zajmuje trochę czasu, chyba że zarobicie go na noc :) Ale warto :)


Przepis:

150 g aktywnego zakwasu żytniego
500 g mąki (żytnia i pszenna pół na pół)
450 ml letniej wody
1,5 łyżeczki soli

można dodać siemię lniane

Mieszamy, przekładamy do wysmarowanej masłem i posypanej ziarnem (dynia, słonecznik, płatki owsiane) blachy. Zostawiamy na noc pod przykryciem do wyrośnięcia. Pieczemy w temperaturze 180 st. termoobieg około 40-45 min. Warto 15 min. przed końcem wyciągnąć chlebek z formy, żeby zarumienił się również od spodu :) Smacznego :)

Komentarze